Ik zag er als een berg tegenop. Maar ik wist ook dat ik geen keus had. Mijn gezondheid was flink verslechterd, dus ik moest iets veranderen. 

Al sinds ik 25 jaar oud was heb ik last van vermoeidheid, regelmatige migraineaanvallen, buikkrampen, flauwvallen, futloosheid, slapeloosheid, diarree en gewichtsverlies. Ik at niet ongezond, maar ik merkte wel dat mij lichaam sterk reageerde op bepaald eten.

Toen ik uiteindelijk de diagnose ‘ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndroom (PDS)’ kreeg, wist ik meteen dat ik mijn eetgewoonten moest veranderen. Dat ik nóg gezonder moest gaan eten. 

Maar waar moest ik beginnen? Wat werkt voor mij wel, of juist niet om de balans terug te krijgen? Wat is eigenlijk ‘gezond’ eten? Ik zag er als een berg tegenop om hiermee aan de slag te gaan. Ik had al zo weinig energie en hier zat ik met een druk gezin echt niet op te wachten.


Er begon een lange zoektocht. Ik heb veel boeken gelezen, op internet gezocht en meerdere diëtistes bezocht. Uiteindelijk kwam ik bij een orthomoleculaire therapeut terecht. Die stelde na een onderzoek van mijn ontlasting vast hoe mijn microbioom, het leven in mijn darmen, eruitziet. 

Het advies dat ik kreeg was om FODMaP-arm te eten en de inname van histamine te beperken. Wat dat inhield leerde ik met vallen en opstaan. 

Omzetten naar iets positiefs

Een paar jaar geleden ontwikkelde ik de wens om anderen te  helpen, die voor vergelijkbare uitdagingen staan. Ik wilde van mijn aandoening en zoektocht iets positiefs maken. Daarom ben ik bij de ACT-academie in België de opleiding tot Voedingspsycholoog gaan volgen. De opleiding had voor mij een dubbele functie. Ik leerde dat mijn eigen proces nog lang niet klaar was, maar dat ik al wel groeide en herstelde. En ik leerde om mijn kennis en ervaring om te zetten in eerlijke, concrete en bruikbare sessies die de zoektocht voor anderen makkelijker maakt. Het voelt heel goed om bij te dragen aan jouw gezondheid. Of dat nu is op het gebied van voeding, of het leren omgaan met je (niet mee werkende) lijf. Want hoe fijn is het om straks weer beter in je vel te zitten?  

 

Mijn opleidingen: 
 

·       sociale pedagogiek (Diplom-Sozialpädagogik/ Fachhochschule Köln/ Keulen, Duitsland) 

·       dans/ docent dans (Institut für Tanzpädagogik Keulen, Duitsland en Fontys dansacademie Tilburg)

·       voedingspsychologie (ACT-academie, België) 

Hoe ik je kan helpen

Ik kan je mentaal hulp bieden om jouw situatie te leren accepteren. En om te ontdekken welke aanpak jou helpt om je weer beter te voelen. 

Met praktische workshops leer ik je eten bereiden dat bij jou past. Daarbij houd ik rekening met alle aspecten van jouw persoonlijke situatie. 


Je kunt mijn verhaal ook nalezen op de website van de Maag lever darm stichting  (MLDS)