Histamine is een ‘biogene amine’, een stofje dat van nature voorkomt in ons eigen lichaam, maar ook in veel voedingsmiddelen. Voor veel functies in het lichaam is histamine van belang. Bijvoorbeeld voor de spijsvertering, ademhaling en bloedsomloop.
Ons lichaam redt het normaal gesproken prima om de hoeveelheid histamine in ons lichaam in balans te houden. Het maakt histamine aan als dat nodig is en breekt het af (met het enzym DAO) als er teveel is. Door darmproblemen wordt er soms niet genoeg DAO aangemaakt waardoor histamine gaat opstapelen. Dat kan voor klachten zorgen als migraine, slapeloosheid, jeuk, ademproblemen en meer.
Door histamine-arm te eten zorg je ervoor dat er minder histamine vrij komt in je lichaam. De klachten kunnen daardoor verminderen. Als je dit voedingsadvies krijgt, is dit meestal een manier om tijdelijk de klachten te bestrijden. Het is altijd van belang om de oorzaak achter de histaminegevoeligheid/ intolerantie na te gaan.
Voor wie?
Mensen met een histamineovergevoeligheid of veel allergieën en histaminegerelateerde klachten. Of mensen die voor een familielid histamine-arm willen leren koken.
Inhoud
De cursus bestaat uit twee delen; informatief en praktisch.
Informatief:
Je krijgt antwoord op vragen als; “Wat is Histamine? Waar komt het in voor? Wat zijn histamine gerelateerde klachten? Hoe kom ik ervan af?”
Praktisch:
Je leert 3 histaminearme ontbijtjes, lunches en diners te maken.
Hier leer je ook welke bereidingswijze histamine vrij kan zetten, hoe je je eten kunt bereiden met zo min mogelijk histaminevorming in je eten. Ook krijg je tips en trics die je nodig hebt bij het boodschappen doen
Extra:
Leer 2 heerlijke groentespreats en
1 tractatie maken